Dr. Révész Péter

20 revesz

Dr. Révész Péter, professzor, Univ. of Nebraska-Lincoln:
Néhány tanulság Bolyai János történetéből (zoom előadás)
How should society handle a genius? Some lessons from the story of János Bolyai (zoom presentation)

Bolyai János története sok példával szolgál a mai ember számára. Az előadásomban szeretnék bemutatni pár példát, hogy mit tanulhatunk Bolyai Jánostól kétféle szempontból. Először is, hogyan inspirálhat Bolyai János története más kutatókat, hogy magasabb szintre törekedjenek és jussanak. Másodszor, mit lehet tenni a Bolyai Jánoshoz hasonló nagy tehetségű zsenik korai felfedezésében és bátorításában. Az általános megállapításokon túl megpróbálom a különböző tanulságokat példákkal is alátámasztani más kiváló magyar kutatók életrajzából és saját tapasztalataimból is merítve.

Az előadóról

Révész Péter Budapesten született 1965-ben, 20 évesen a Tulane egyetemen szerzett informatikus és matematikus diplomát, majd 1991-ben a Brown egyetemen megszerezte a PhD-t informatikából, ahol a disszertációja “Constraint Query Languages” egy új programozási nyelvrendszer bevezetésén és elemzésén alapult.  A Torontói Egyetemen posztdoktori munkatárs volt egy évig mielőtt adjunktusként csatlakozott a nebraskai egyetemhez, ahol most már professzor.

Fő kutatási területei az adatbázisok, adatbányászat, a bioinformatika, és a számítógépes nyelvészet. Révész professzor több mint 250 cikk és két tankönyv szerzője. Második tankönyvének a címe: “Introduction to Databases: From Biological to Spatio-Temporal” (magyarul: Bevezetés az Adatbázisokba: A Biológiai Adatbázisoktól a spatiotemporális adatbázisokig),” ami a Springer kiadónál jelent meg.

Révész professzort több helyre meghívták látogató kutatónak, például az IBM T. J. Watson kutatóintézetbe, a Max Planck Informatikai Intézetbe, az Athéni Egyetemre, a Helsinki Egyetemre, az Egyesült Államok Légierejének tudományos kutatóintézetébe és külügyminisztériumába. Révész professzor több kitüntetést is kapott a munkájáért, többek között a következőket: Humboldt Fellowship (2005), Jefferson Science Fellowship (2011), AAAS Science and Technology Policy Fellowship (2012), és Fulbright Scholarship (2008-ban Görögország, 2017-ben Magyarország).

További információk:

https://cse.unl.edu/~revesz/

https://www.youtube.com/@PeterRevesz