Hegedű előadás – Paganini művek – Előadja Agigheoleanu Antonio-Leonard

agigheoleanu

Az előadott darabok leírása

Az előadásban egy válogatást hallgathatunk meg Niccolò Paganini 1802 és 1817 között írt 24 szólóhegedű számára készült capriccio-sorozatából. A capricciok tanulmányok formáját öltik, amelyek mindegyike a hegedűművész különböző speciális technikai készségeire irányítja a hallgató figyelmét: virtuozitás, hangminőség és egyebek.

Capriccio no. 5. A-mollban szól, és agitato karakterjelzéssel rendelkezik. Arpeggióval kezdődik és végződik, közben csökkenő szakaszok és azt követő gyors középső részek hallhatóak.

Capriccio no. 9, más néven “A vadász”. E-dúr hangnemű, a kéthúros karakterisztikájú, fuvolákat imitál A és E húrokon, valamint kürtöket D és G húrokon.

Capriccio no. 19 Esz-dúr. Egy négy ütemből álló bevezető szakasz jellemzi, ezt követik a technikailag agilis részek, amelyek célja az előadó értékének kiemelése.

A Capriccio no. 20 D-Dúr. Arról híres, hogy a Re húrokat pedálként használja a A és E húrok mellett, duda imitálására, majd virtuóz részek következnek tizenhatodokban és volant staccatoban.

A Capriccio no. 24. Az utolsó a Capriccio-sorozatban, és egy híres téma variációkkal, amelyek kiemelik az előadót olyan technikák által, mint a gyors, kettős és hármas húrskálák és arpeggiók, bal kezes pizzicatto, párhuzamos oktávok és decimek stb.

A Preghiera-szonáta vagy másként Mózes-fantázia Paganini egyik leghíresebb és leggyakrabban játszott virtuóz kompozíciója. Ez a téma Rossini Mózes Egyiptomban című operájából kölcsönzött variációkat tartalmaz. Az egész műben vannak olyan virtuóz elemek, amelyeket egyetlen húron kell megszólaltatni: a G húron.

A-dúr szonáta, op. posth. Ez egy olyan variációkkal teli téma, amelyet Paganini halálát követően adtak közre.

Az előadóművész életrajza

Leonard-Antonio Agigheoleanu a Temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színháztudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója, ahol prof. univ. habil Marius Manyov irányításával végzett kutatásai a szakrális zene hegedűrepertoárjára összpontosulnak.

Alap- és mesterképzését párhuzamosan végezte hegedű, illetve zenei interpretációs stilisztika szakon az Universitate de Vest Temesvári Zene- és Színházművészeti Karán, illetve pasztorációs teológiai alapképzésen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem nagyváradi Görögkatolikus Teológiai Karán. Gyakran lépett fel a Zeneművészeti és Színházművészeti Kar zenekarával a temesvári Román Nemzeti Opera és a temesvári Bánsági Filharmonikusok színpadán. Vezető tanárai voltak többek között conf. univ.dr. Cristina Mălăncioiu, az ATEM kortárs zenei együttes tagja, conf. univ. dr. Alexandru Tomescu, román hegedűművész szólista, Melinda Dumitrescu, szólista és a neves hegedűművész professzor, Zakhar Bron egykori tanítványa, Elfride Mora, híres román hegedűművész, aki Modest Iftinchi tanítványa volt, és assist. univ. drd. Vlad Popescu, a berlini Deutsches Kammerorchester és az Ensemble Ruhr együttesek vezetője, valamint Bernhard Forck, az Akademie für Alte Musik Berlin koncertmestere.