Kocsis István: A tér – monodráma Bolyai János hitéről, küzdelméről és szerelmeiről

a ter bolyai plakat

Kocsis István: A tér (2003)

A Yorik Stúdió vendégelőadása Kocsis István monodrámájával idézi meg Bolyai János hitét, gyötrelmeit és szerelmeit 200 évvel azután, hogy a matematikus megírta édesapjának az azóta elhíresült mondatot: „A semmiből egy új világot teremtettem”. A Tér című előadásban az abszolút térelmélet matematikai megalkotója – Sebestyén Aba alakítja – a gondolkodó, az alkotó ember önmeghatározó dilemmáival keresi a helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR”-nek nevez. A világot „másként látó geométer” az emberiség „üdvét” tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen „ÉN” csillagként alakuló felfedezése. Sebestyén Aba a színpad terében és a néző tekintetébe kapaszkodva idézi meg Bolyai János sajátságos térmegélését, személyiségének letisztulásán keresztül, mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút térélményt.

Aki az előadásra nem jut el, az a monodráma teljes szövegét elolvashatja itt: https://www.ponticulus.hu/rovatok/hidverok/kocsis-istvan-a-ter.html


A főszereplőről:

Sebestyén Aba 1973-ban Brassóban született. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte, színművészet szakon. 2010-ben színháztudományból doktori címet szerez. Sebestyén Aba a Yorick Stúdió mellett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészeként is aktívan dolgozik. A tér című monodrámát első ízben rendezte színpadra Török Viola dramaturg-rendezővel közösen.

A Bolyai 200 orgonakoncertjével egyidőben és annak keretein kívül, este 8 órai kezdettel egy második előadásra is sor kerül a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban.